Wat is een brievenbus? Een brievenbus is een kast met een opening om post, pakketjes en andere dingen in te ontvangen. Bij de meeste mensen staat de brievenbus naast de voordeur of hebben ze een gleuf in de voordeur. De drie meest voorkomende brievenbussen zijn wandbrievenbussen, dit zijn brievenbussen die je aan de muurvast kan maken en waar pakketjes en post in kan. Deurbrievenbussen, dat is een gleuf in de deur. Het voordeel hiervan is dat je de post al gelijk binnen op de deurmat hebt liggen maar het nadeel is dat er geen pakketjes doorheen kunnen dus als je er niet bent kan je het pakketje niet in ontvangst nemen. Dan heb je nog de pakketbrievenbus: Ideaal voor pakketjes zo hoef je niet thuis te blijven om een pakketje te ontvangen en er past ook makkelijk post in. De meeste mensen hebben een brievenbusslot op hun brievenbus zodat de pakketjes, krant of andere poststukken er niet zomaar uitgehaald kunnen worden.

Regels brievenbus

Je mag niet zomaar alle soorten brievenbussen in je tuin zetten. Sinds de jaren zeventig zijn er allerlei regels: Een brievenbus mag niet verder dan 10 meter van de openbare weg staan en tussen de 0,6 en 1,8 meter zijn. De aangeraden kleur is groen maar dit is niet verplicht.

Geschiedenis van post

Voordat internet bestond stuurde iedereen elkaar brieven. Voor een verjaardag, kerst of gewoon omdat het leuk was. De laatste jaren wordt er steeds minder briefpost verstuurd maar zijn mensen door de opkomst van internet wel veel meer pakketjes gaan bestellen vanuit het buitenland zoals China, Hongkong of Amerika. Vroeger duurde het weken voordat een pakketje vanuit China in Nederland op de deurmat lag maar het gaat steeds sneller. Je kan nu zelfs binnen een week je pakketje uit China binnenkrijgen. Je moet er wel rekening mee houden dat iets kleins gewoon via de lokale vervoerder gaat en het dan wel een paar weken kan duren voordat je je pakketje ontvangt.

    06-02-2018 00:00