Postbodes zijn van alle tijden ze liepen al rond in de middeleeuwen. Je ziet ze nog steeds elke dag op straat lopen maar er is natuurlijk wel het een en ander veranderd.  
Iedere publieke instantie had een eigen postbode in de middeleeuwen. En ook waren er verschillende soorten postbodes actief. Ook was er een bode voor alleen de stad zelf, dit omdat door het grote aantal verstuurde brieven de postbode veel de stad uit was. In die tijd duurde het natuurlijk ook redelijk lang voor een brief op de juiste plek was, al het vervoer moest met paard of op de voet gedaan worden waar je nu natuurlijk kunt beschikken over de auto, boot en het vliegtuig.
In die tijd was er ook veel symboliek bij het versturen van de post een postbode in die tijd vertegenwoordigde de hele stad en moest er dan ook goed uitzien. De kleren die de bode aanhad en alle accessoires waren erg belangrijk.
In Nederland werd de post lange tijd alleen bezorgd door wat we nu PostNL noemen. Vanaf 1 januari 1989 kreeg het toen PTT Post hetende bedrijf de exclusieve rechten tot het bezorgen van brievenpost. Zij hebben ook alle brievenbussen in handen.

Ook de pakketbezorger is voor een groot deel in handen van PostNL in 2015 bezorgde PostNL ongeveer 500.000 pakketen per dag in Nederland en rond Sinterklaas en de Kerst waren dit er 1 miljoen per dag. Ook hebben ze het mogelijk gemaakt om pakketen niet bij je thuis af te laten leveren maar bij een ophaal punt. Dit is voor veel mensen een uitkomst als je gewoon aan het werk bent heb je niet steeds de tijd om bij je brievenbus te gaan wachten op een pakketje. Naast deze service kan je zelfs je pakket laten bezorgen bij een pakketautomaat op een station hier kan je dan dag en nacht je pakketje ophalen.

    16-11-2017 00:00