Het is een grote ergernis van zowel bezorgers als ontvangers: niet thuis zijn bij de levering van een pakket. Als bezorger moet u hierdoor extra moeite ondernemen om het pakket alsnog af te leveren, door het bijvoorbeeld aan een buurman/vrouw te geven, of door het later opnieuw te proberen. Voor de ontvanger is het vervelend, want u wilt graag uw pakket ontvangen zonder dat u hiervoor dagen thuis moet blijven. Daarom is PostNL een nieuwe manier van afleveren aan het uitproberen: de ‘Altijd-thuis-box’.

Het idee is dat de mobiele brievenbus wordt bevestigd en verankert aan de voorgevel van een woning. De brievenbus kan geopend worden met een code die per mobiel wordt verstuurd. Nadat het pakket eruit is gehaald, zal PostNL de brievenbus weer ophalen. Het is echter ook mogelijk om er pakketjes in te stoppen, om deze zo te retourneren. De brievenbus is naar verhoren waterdicht en zeer bestendig tegen vandalisme en slechte weersomstandigheden. Het bezwaar tegen dit idee is momenteel nog dat de kosten ervan onduidelijk zijn, en dat het voor de bezorger nog niet duidelijk is hoeveel brievenbussen hij nodig zal hebben.

Zeker door de opkomst van webwinkels komt pakketservice vaker voor. Mocht dit experiment in Nederland slagen, dan zal het een hoop gemak voor zowel de bezorger als ontvanger met zich meebrengen.

    17-08-2015 00:00