Je zult het geluid ongetwijfeld kennen van de post die weer door de brievenbus op de deurmat valt. Voordat de postbezorger of postbode de post kan rondbrengen moet er nog heel wat gebeuren. Ik neem je mee in de dagindeling van die ene man of vrouw die u elke dag trouw, weer of geen weer, uw krant,folders en/of kaartjes komt bezorgen. 
 

Verschil postbode/postbezorger

Ten eerste zit er een verschil tussen een postbode en een postbezorger. De naam zegt het al, een postbezorger brengt alleen maar post rond. De postbode doet dit ook, maar die bereid ondertussen ook de wijken voor. Dit voorbereiden houdt in dat alle verschillende post wordt verzameld voor één wijk. Elke verschillende kast heeft zijn eigen post. Van al deze verschillende post: kranten, tijdschriften, brieven als bankafschriften en telefoonrekeningen, worden bundels gemaakt. Hieromheen zitten natuurlijk de beroemde postbode elastieken. Vervolgens wordt het op adres gesorteerd, in de fietstassen gedaan en dan mag je diezelfde fietstassen ook nog op je fiets hijsen.
 

Drukte rondom de feestdagen

Als je fietstassen er eenmaal op zitten mag je gaan fietsen. Vaak liggen de wijken aardig dichtbij je werkcentrum, maar af en toe moet je toch een behoorlijk eind fietsen. Eenmaal aangekomen zet je de fiets op een centraal punt neer. Dit scheelt lopen. Je pakt de bundels van de desbetreffende straat eruit, haalt de elastieken eraf en het lopen kan beginnen. Op zaterdag is het vaak het drukst. De editie van de Telegraaf is dikker dan normaal en bijna niet door de brievenbussen te krijgen en dan moet ook de rest van de post nog. Zwoegen dus! En wat dacht je van de dagen rond kerst of sinterklaas. Al die kaartjes en die reclamefolders. De postbodes zullen wel smachten naar die bekende ‘NEE’ sticker, denk je niet?
 
Kortom wees aardig voor jouw postbode in de buurt en geef hem wat positieve energie! Misschien word jij dan wel zijn zonnetje van de dag.

    19-05-2015 00:00